Beretning ved Inger Krarup

 

Da vi den 16. januar i år sagde farvel til Jette Olsen, kom jeg i tanker om et citat fra ”Sound of Music” – Jeg måtte sætte mig og se filmen, jeg ved ikke for hvilken gang. Den varer vist mindst 3 timer. Men jeg vidste, det var et abbedissested, så jeg kunne ”spole” frem. Jeg ville nemlig være sikker på, at jeg citerede korrekt. Nej, det passer ikke, jeg googlede.

Abbedissen siger til Maria: ”When the Lord closes a door, somewhere he opens a window.” Det citat kan jeg godt li’.

Vi fik sagt godt farvel til Jette. Ikke uden at blive bevægede, for Jette har ydet i dette hus på så mange planer.

Men efter Jettes valg om at søge nye udfordringer i Assens, måtte der åbnes et vindue her i Den Fynske Opera. Thomas Storm og Karsten Pudselykke er begge operachefer nu med tilføjelse af kunstnerisk leder/artistic director for Thomas Storms vedkommende og økonomisk leder/managing director for Karsten Pudselykkes vedkommende, og så er Jonathan Christensen podcaster og teaterassistent. Tre unge herrer på administrationsgangen på øverste etage. Og 1. marts kom endnu en medarbejder på administrationsgangen. Connie Risom fra ”Operaen i Midten.” Hun skal bl.a. være produktionsansvarlig og er ansat 2 dage om ugen her. De tre andre arbejdsdage er helliget H.C. Andersen Festivals.

The window was opened.

 

Jeg plejer altid at slutte med at takke bestyrelsen. I år vil jeg begynde med slutningen fra sidste års beretning.

Det er misundelsesværdigt at være med i bestyrelsen. Man burde næsten sige, det er et privilegium.

Hvor er det dog arbejdsomt, morsomt og fyldt af energi at arbejde sammen med jer. Jeg glæder mig til alle vores møder.

Bestyrelsessammensætningen

I foråret 2018 efter generalforsamlingen, konstituerede bestyrelsen for ”Den Fynske Operas Venner” sig med Carsten Andersen som kasserer, Kirsten Wind Retoft som næstformand, Jens Erik Kornbech og Ulrik Hedegaard som øvrige bestyrelsesmedlemmer og Jakob Hvidt og Rasmus Tofte-Hansen som suppleanter, og jeg blev formand.

Jette Olsen og Thomas Storm fra Den Fynske Opera har også været tilknyttet vores bestyrelse. Det giver stadig god mening med den tilknytning, vi bliver holdt underrettede om det, der kan have betydning for vores forening, og vi kan fortælle, hvad vi har i tankerne. Formanden for ”Den Fynske Operas Venner” er fortsat associeret medlem af Den Fynske Operas bestyrelse. Så her er kommunikation på mange planer, forhåbentlig til god gavn for operaen.

 

Så tak i alfabetisk orden til Ulrik Hedegaard, Jakob Hvidt, Jens Erik Kornbech, Kirsten Wind Retoft – og Carsten Andersen og Rasmus Tofte – Hansen, som desværre ikke kunne være her i år.

Fremlæggelse af regnskabet har Erik Rahn Jensen, vores revisor, lovet at tage sig af. Tak for det.

 

Vi løfter i flok i bestyrelsen, som sagt. Strukturen er flad.

Jeg vil i år gerne starte med at fortælle om tilblivelsen af læserbrevet i august 2018 i Fyens Stiftstidende. Det gav pote, det fortæller jeg lidt om senere. Men vi satte os den varmeste dag i sommeren i ”møblerne” og brainstormede. Vi var hurtigt enige om, at det skulle være en positiv hilsen, et positivt læserbrev henvendt til alle på Fyn, men i særdeleshed til alle politikere og alle embedsfolk i Odense Kommune. Jakob Hvidt skrev på baggrund af alle vore input et meget læseværdigt indlæg. Det gik bestyrelsen rundt og blev til det resultat, der kunne læses i FS den 19. august på baggrund af Thomas Storms 2 siders interview med Malene Birkelund den 12. august. Og nye medlemmer kom til. Et medlem bekendtgjorde efter endt læsning i Fyens Stiftstidende over for Thomas Storm, at den forening ville hun og hendes mand gerne støtte.

Så læserbrevet var ikke forgæves. 2 nye medlemmer!

 

Velkommen til dette års generalforsamling. Vi har glædet os. I år er der en overraskelse senere, ikke noget med konkurrencer, men I kan vinde noget, blot fordi I er her.

Vi er som altid spændte på, om I har lyst til at deltage denne aften. Det har I heldigvis lyst til. Endnu engang bakker I op om dette arrangement, og det er vi meget glade for.  81 tilmeldte i 2017, 82 i 2018, og her i 2019 81 tilmeldte. Hertil kommer 5 fra bestyrelsen og 4 fra administrationen og 4 sangere og 1 pianist. Desværre har vi her i sidste øjeblik haft nogle afbud, så vi er i aften 75 medlemmer.

 

Og nu til beretningen for det forgangne år.

Som sagt så er stolene nu fint besat på administrationsgangen. Det giver tryghed, og vi vil følge jer tæt.

 

Jeg har jo besluttet ved hver eneste generalforsamling at citere

formålet for Den Fynske Operas Venner. Ikke fordi I skal høres i det, men fordi det er vigtigt, at vi hele tiden husker på, hvorfor vi er her.

Jeg citerer således igen i år:  ”Formålet er gennem et samarbejde med den selvejende institution ”Den Fynske Opera” at fremme opførelse af opera på Fyn, herunder ny samt eksperimenterende opera.” (citat slut).  

Det er som sagt vores vigtigste opgave som forening at støtte Den Fynske Opera, så godt vi kan. Og det gør vi som ovenfor nævnt bedst gennem samarbejde med Den Fynske Opera. Den Fynske Opera har i sæson 2018/19 den samme rabatordning til medlemmer af ”Den Fynske Operas Venner”- en ordning som trådte i kraft ved sæsonstart 2017 så

 

  1. Vi får et årskort til reduceret pris. Et årskort gælder fra den dag, man køber det og et år frem. Dvs. det træder først i kraft den første gang, man tager det i brug til en forestilling, og det kan købes på et hvilket som helst tidspunkt på året.
  2. Det er også muligt at købe billetter til enkeltforestillinger med rabat, hvis man ikke ønsker årskort.
  3. Der er release på den nye sæsonplan lørdag den 11. maj. Vi glæder os til at høre om indholdet og se kataloget.

 

Men alt i alt betyder det, at for kontingentet på 175 kr., får vi nu alle langt mere ud af at være medlemmer af ”Den Fynske Operas Venner.”

 

Hvad er der sket i sæson 2018/19 på Den Fynske Opera?

 

Af forestillinger har vi bl.a. kunnet opleve:

 

H.C. Andersen Festivals:          Tirsdag den 21. august til fredag den 24. i Ny Vestergade. Alle dage kl. 16.00

Knud Romers ABC:                   19. til 23. september

Til Døden Os:                             16. til 28. november

Leonora Christina:                    22. januar til 15. februar 2019                

La Bohème:                                1. til 13. marts

 

Operacafeer:

  • Tirsdag den 26. juni kl. 16.00:

Sommerkoncert med sangerne Sofia Warden og Anna Ström samt pianisten Britt Krogh Grønnebæk.

  • Lørdag den 25. august kl. 20.00:

Stjernestunder med operasangeren Johan Reuter og pianisten Jan Philip Schulze.

  • Lørdag den 10. november kl. 16.00:

Samtalekoncert med Lars Waage, tidligere kunstnerisk leder på Den Fynske Opera.

På grund af sygdom måtte denne koncert udsættes til 3. februar og blev omformet en smule.

  • Lørdag den 12. januar 2019 kl. 16.00:

Nytårskoncert med sangerne Lisbeth Kjærulff og Jens Søndergaard samt pianisten Peter Møllerhøj.

  • Lørdag den 3. februar kl. 16.00 som nævnt

Samtalekoncert med Thomas Storm og Lars Waage, tidligere kunstnerisk leder på Den Fynske Opera. Og da nu Lars Waage var i huset, var det oplagt at uddele Lars Waage Prisen 2018/19 denne eftermiddag til en ung lovende sanger, nemlig Charlotte Haugaard. Hun var inviteret til at medvirke sammen med Thomas Storm. Så hun blev oprigtigt overrasket, da det gik op for hende, at hun var årets prismodtager. Charlotte Haugaard er ikke så kendt, men Thomas Storm og jeg besluttede, at vi med prisen på 15.000 kr. ville sende en ny og forholdsvis ukendt operasanger ud i verden for at videreuddanne sig. Og Charlotte Haugaard har været med i en forestilling her på operaen i indeværende sæson. Så vi lever op til betingelserne for uddeling.

Og så skal jeg huske at nævne, at prisen skal gå til videreuddannelse og inspiration.

 

  • Lørdag den 9. februar kl. 16.00

Morgendagens stjerner: med sangerne Laura Helene Hansen, Morten Bunk og Sofie Treu.

Og så er der efter i dag stadigvæk flere arrangementer i denne sæson, nemlig:

  • Søndag den 23. marts kl. 16.00:

Opera Bingo:  med sangeren Louise Pape og pianisten Jacob Beck. Aftenens vært er Torben Iversen.

  • Lørdag den 27. april kl. 16.00:

Sangstuderende fra Syddansk Musikkonservatorium underholder.

  • Lørdag den 11. maj kl. 16.00:

Sæsonpræsentation 2019/2020

Operania – Opera for unge –

finder sted hvert andet år, dvs. i lige år. Hvorfor nu kun i lige år? Det skyldes, at i ulige år er gymnasieeleverne inviterede til at være med i en koncertopførelse af et korværk sammen med Odense Symfoniorkester.

Thomas Storm og jeg er godt i gang med at planlægge Operania for 2020 og håber gymnasieeleverne i slutningen af april 2020 kan opleve ”Die Weisse Rose”.

Vi håber, det lykkes, det bliver ikke nemmere efterhånden som gymnasierne får mere og mere travlt.

 

Nyhedsbreve

Vi har udsendt nyhedsbrev i juni 2018, i september 2018 og i januar 2019 og håber, de stadig er informative for medlemmerne.

 

Flyers

I foråret 2016 besluttede vi at lave en informationsfolder om vores forening. Den har ligget på bordene til alle operacaféer. Den er nu blevet omdannet til et ”postkort”. Vi har luget ud i oplysningerne, så kun det allermest nødvendige er med. Vi håber postkortene giver nye medlemmer. Vi prøver ved hvert cafearrangement at reklamere for vores forening, og alt det man får.

 

Hjælpende venner til diverse

Hvis nogle medlemmer kunne have lyst til at hjælpe til med diverse opgaver udstukket af Karsten Pudselykke, så må I meget gerne henvende jer til Karsten, så vil han skrive jer på en liste og henvende sig til jer.

Hvis I tilmelder jer arbejdsopgaver, vil vi lave et lille oplysende møde om, hvordan og hvorfor og hvorledes, så I bliver klædt på til opgaverne.

 

Og hvad kan der mere fortælles?

  • Hjemmesiden håber vi, I bruger engang imellem
  • Og tilbagevendende beder vi indtrængende om medlemmernes mailadresse. Giv os den, hvis I har fået en mailadresse, eller måske har fået en ny. Vi er så gerne fri for at sende jer breve, skulle jeg hilse og sige fra Carsten Andersen.
  • Vi glæder os så meget over Operanias udvikling
  • Vi håber, at medlemstallet vil holde sig stabilt og allerhelst støt stigende. Sidste år ved denne tid var vi 146 medlemmer. 1. marts i år er vi 170. Vi håber de nye rabatordninger kan lokke flere medlemmer til. Der er kommet omkring 20 medlemmer til siden 1. januar, men der er desværre også nogle, der har meldt sig ud af vores forening.
  • Og så håber vi naturligvis, at I synes kontingentet på 175 kr. er givet godt ud.
  • Og så noget ganske nyt: lørdag den 22. februar 2020 har vi inviteret Henrik Engelbrecht til at komme og fortælle om sin bog ”H.C. Andersen og operaen”.

 

Generalforsamlingen finder for 7. gang sted her, hvor Den Fynske Opera holder til.

Tak til Jonathan Christensen og Karsten Pudselykke som har taget hånd om og hjulpet os med alle arbejdsopgaverne og som i den grad sørger for, at rammerne er festlige. Tak til Thomas Storm og Andreas Bigum, som har bistået med, hvad der vil komme til at ske i løbet af aftenen.

Og vi har deadline i aften for arrangementet kl. 22.30. Og der er gratis kaffe til desserten.

 

På det her sted har jeg flere gange i min beretning fortalt en børnehistorie. Jeg har også en med i år.

Den er fra dette års ”Sigurd og H.C. Andersen” med Odense Symfoniorkester, børnekor og Den kgl. Teaters Balletskole - Odense.

Jeg er igen i år hjælpenisse og således med til alle 16 koncerter. Koncerten er værd at se og høre, jeg anbefaler den varmt.

Stine Brinch Nielsen (pædagogisk ansvarlig og producent af børnekoncerterne) byder velkommen til alle skoler i foyeren og siger den allerførste dag:  ”Der er desværre ikke så megen plads til hver af jer derinde, hvor vi skal øve, og hvor I skal lægge jeres tøj, så I må nøjes med at være på et frimærke.”

Så viser jeg klasserne ind i Pro Musica Salen, og en dreng kommer hen til mig og siger spørgende: ”Hvad er et frimærke?”

 

Tak for i år - først og fremmest til alle jer trofaste medlemmer af ”Den Fynske Operas Venner” og naturligvis også til nye medlemmer. Tak til Thomas Storm og Karsten Pudselykke for et forbilledligt samarbejde omkring så meget.

Tak til Jonathan Christensen. Vi to klarede en operacafé sammen i fin stil.

Vi glæder os til det kommende samarbejde med Connie Risom. Vi håber ikke, du finder os alt for besværlige.

Tak til John Wozny som igen styrer os sikkert igennem generalforsamlingen, og tak til Erik Rahn Jensen fordi du i år klarer kassererens opgave. Og tak til Niels Christian Resting for revision sammen med Erik Rahn Jensen.

Og bestyrelsen får ikke mere tak i år.

 

Og citatet i år er fra ”Den danske sang er en ung blond pige”. Det var Finn Pedersen - organist og leder af ”Syngedrengene” i Vor Frue Kirke i Assens – der forleden til et foredrag på Askov Højskole om sit arbejde med ”Syngedrengene” indledte med et citat fra denne sang,

”Og tider skifter, og sæder mildnes. Men kunst og kamp kræver stadig stål.”                      Tak for denne sæson til os alle.